Onze regisseur Dirk aan het woord

Veel docenten zie ik worstelen voor de camera in deze tijd. Hoe kan dat?

In goede tijden staan ze vol zelfvertrouwen voor de klas om kennis in dertig fladderige kinder of tiener breinen te schuiven.
En nu. Nu zie ik lange, taaie video sessies en uitlegvideo’s voorbij komen. Soms met veel gehakkel, onder luid gekakel. Vaak van de hak op de tak. Want in je eigen woonkamer is lesgeven toch ècht anders. De bedoelingen blijven goed maar het gewenste doel op afstand bereiken, is een grote uitdaging. En dat frustreert. Bij de leerling én de leraar. Laten we een paar vragen tackelen om het maken van video’s makkelijker én leuker te maken

Waarom is het zo moeilijk om informatie via een video over te brengen?

Het moeilijk van een video is dat de camera je verhaal kadert. Het vernauwt het beeld. En pelt alle andere kijk mogelijkheden af tot alles dat ene camerabeeld.
De plek waar je jezelf presenteert is dus nóg belangrijker dan het voormalig klaslokaal. Uit dat besef ontstaat een kans. Om camerabeeld op een manier in te richten waardoor je lesstof duidelijker overbrengt. Hoe? Dat is de volgende vraag!

Tip 1: Maak de ruimte gezellig, besteed aandacht aan de mise-en-scène
Besteed aandacht aan de mise-en-scène, de inhoud van het beeld. Jouw huiskamer is het nieuwe klaslokaal en jij kunt het sfeer geven. Plaats rekwisieten om je heen die passen bij het thema van de les. Op de kastjes of de muur achter je, op het bureau. Een ingelijste foto van Churchill doet al meer dan een witte muur. Zo zorg je ervoor dat leerlingen blijven ontdekken en het fijn vinden om naar het beeld te kijken.

Tip 2: Van onderkin naar fabulous; jouw beste positie voor de camera!
Besteed aandacht aan jouw positie in beeld. Zorg ervoor dat jouw ogen iets onder de lijn van het camera-oog kijken. Zo voorkom je een dubbele kin of moeilijk zichtbare ogen.
En gebruik, meer dan anders, kleur in je kleding. Kleur maakt vrolijk.

Tip 3: Mag het licht aan?
Kies een plek waarbij licht van buiten in je gezicht valt. Niet genoeg of geen buitenlicht? Pak een (staande) lamp uit de woonkamer en zet dit licht erbij. Bij voorkeur een lamp met een flexibele hals, een bulb met wit licht. Heeft ‘ie een dimmer? Dan is dat helemaal top! dimmer. Zorgt ervoor dat je de spot goed kunt richten op je gezicht. Plus; de lichtintensiteit en kleurtemperatuur kunt aanpassen op het veranderende buitenlicht.

Tip 4: Mag ik heel, heel even de aandacht…
Hoe houd je de leerlingen betrokken? In een klas heb je 180 graden zicht op de kinderen. Via videoverbinding is het lastig om ze te doorgronden, non-verbale signalen op te pikken en aandacht vast te houden.

Concentreer je daarom op het groepsgevoel. Creëer een ontwrichtende opening en einde van je les waarmee je het collectief aanspreekt. Ideeën daarvoor?
– Een fysieke uitdaging (maak planking weer hip)
– Ga voor opdrachten met een sterk visuele component
– En een hoog repeterend gehalte.

Zo krijgen leerlingen zin in de (volgende) les.

Tip 5: Alsjeblieft, geef niet te veel informatie in één keer
Probeer niet compleet te zijn. Vertel minder. Laat meer zien. Gebruik de rijke videobibliotheek van YouTube.
Leuk voorbeeld hiervan is dit. En ga daarna de interactie aan. Beurtelings.

Of neem (een deel van) de les vooraf op. Dat geeft jou meer tijd voor persoonlijke begeleiding. En je bouwt aan een beeldarchief waardoor je tijd bespaart op den lange duur. Beperk je wel tot een specifiek onderwerp per video. Zo houd je de spanningsboog strak.

Jij én je video zijn niet meer weg te denken

Video in het onderwijs is onmisbaar. Zeker nu, maar ook in de toekomst.
Jongeren groeien, anders dan de meeste leraren, op in het digitale tijdperk. En nemen op een andere manier kennis op. Video krijgt steeds meer een educatieve functie. Ik verwacht dat video, ook na de lockdown, onmisbaar blijft. Al dan niet in een meer ondersteunende, hybride vorm.

Geen stress, wij helpen je!

Krijg je nog steeds een error bij het lezen van al deze tips? Ben je hard op zoek naar iemand die je gaat helpen bij het vormgeven van deze video’s? Afdeling Beeld heeft jarenlange ervaring in het maken van video en videotoepassingen in en met het onderwijs. Vlogs, e-learnings, trainingen, explanation video’s, how to video’s en lessen media-wijsheid. Noem het maar op en we hebben het een keer gedaan.

Gun jezelf een online training van Afdeling Beeld en zorg dat jouw publiek, jong of oud, van begin tot eind geboeid blijft.

Interesse? Neem vrijblijvend contact op met sebastiaan@afdelingbeeld.nl

Geschreven door:
Dirk, regisseur bij AfdelingBeeld